- De Rabobank verhoogt per 1 december de variabele rente op spaarrekeningen naar 0,25 procent.
- Volgens waarnemend directievoorzitter Bas Brouwers maken “ontwikkelingen in de markt” dat mogelijk.
- Rabobank en andere grote banken konden vorige week niet aan Business Insider uitleggen waarom ze de rente op 0 procent hielden.
- Lees ook: Waarom houden veel Nederlandse banken de spaarrente op 0 procent? We vroegen het aan 5 banken
De Rabobank verhoogt per 1 december de variabele rente op spaarrekeningen naar 0,25 procent. Daarmee volgt de bank naar eigen zeggen de ontwikkeling op de financiële markten. Momenteel geldt voor spaarrekeningen een rente van 0,01 procent voor bedragen tot 100.000 euro. Voor het bedrag boven de ton is de rente nul.
“Afgelopen zomer hebben we afscheid kunnen nemen van de negatieve rente”, legt Bas Brouwers, waarnemend directievoorzitter van Rabobank uit. “De ontwikkelingen in de markt sindsdien maken dat we nu na jaren van rentedaling de variabele spaarrente weer kunnen verhogen voor onze klanten.” De rentewijziging zal gelden voor klanten met een spaarrekening met variabele rente.
Voor de zogeheten RegenboogRekening gaat de rente omhoog naar 0,35 procent. Bij de rekening waarmee gespaard kan worden voor een kind lag de rente op spaargeld tot 100.000 euro op 0,1 procent. Boven de ton was de rente nul.
Banken terughoudend met toelichting rentebeleid
Tot voor kort moesten vermogende spaarders bij verschillende banken geld betalen voor het stallen van hun euro’s. Naast de Rabobank schrapten ook ING en ABN AMRO eerder al de negatieve rentes.
Business Insider maakte afgelopen vrijdag nog een rondje langs vijf banken om te vragen waarom ze de rente op 0 procent houden. De Rabobank zei dat toen niet te kunnen aangeven, maar wel de "ontwikkelingen in de markt" in de gaten te houden.
Ook andere grote banken als ABN AMRO, ING en Volksbank hielden zich op de vlakte over hun rentebeleid. Alleen Knab kwam met een duidelijke reden en legde uit de variabele spaarrente nog niet te verhogen, omdat de hypotheekportefeuille nog maar beperkt rendeert.